Σιδηροδρομικά ταξίδια υψηλών ταχυτήτων

Πεδίο Τάσης : Τουρισμός

Βαθμολογία Τάσης: 7.5

 

Η άνοδος του σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας

Έως το 2040, τα διασυνοριακά δρομολόγια τρένων θα είναι πιο ομαλά και βελτιωμένα σε πολλά μέρη του κόσμου. Τα δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) θα διαχειρίζονται τα εθνικά και διεθνή σιδηροδρομικά δίκτυα, επιτρέποντας στα τρένα να κινούνται ταχύτερα και πιο κοντά. Η ταχύτητα του τρένου θα αυξηθεί επίσης στα περισσότερα σιδηροδρομικά δίκτυα, με τα περισσότερα τρένα υψηλής ταχύτητας να τρέχουν με ταχύτητα άνω των 125 mph.Ένα παράδειγμα επικείμενης διεθνούς εκδρομής με τρένο είναι η νέα απευθείας γραμμή τρένου από το Λονδίνο στο Μπορντό που σχεδιάζει η βρετανική σιδηροδρομική εταιρεία HS1. Σε αυτή τη διαδρομή, τα τρένα θα έχουν ταχύτητες 322 km/h (200 mph), μεταφέροντας τους επιβάτες από και προς τις πόλεις σε λιγότερο από πέντε ώρες.

Αν έχετε βιώσει λίγο από το χάος που μαστίζει τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια (ατελείωτες ουρές μέχρι ακυρωμένες πτήσεις και χαμένες αποσκευές), μπορεί να σας βοηθήσει να φανταστείτε ένα μέλλον όπου τα διεθνή ταξίδια είναι πιο ομαλά και δεν περιστρέφονται τόσο πολύ γύρω από τις πτήσεις.
Φανταστείτε αυτό: το έτος είναι το 2045. Στέκεστε σε μια πλατφόρμα στο Βερολίνο και περιμένετε ένα κομψό Hyperloop pod, που θα γλιστρήσει στο σταθμό χωρίς θόρυβο και στη συνέχεια θα σας αφήσει στο Παρίσι μια ώρα αργότερα, έτοιμοι για την πρωινή σας συνάντηση ή για μια ημερήσια εκδρομή. Το απόγευμα, θα πάρετε ένα άλλο τρένο με κατεύθυνση νότια σε ένα χαλαρό ταξίδι στη Βαρκελώνη για το Σαββατοκύριακο, ένα ταξίδι που δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 90 λεπτά. Η ταχύτητα και η ευκολία δεν είναι πλέον έκπληξη για εσάς, γιατί το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, σχεδόν όλα τα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη έχουν μετατοπιστεί από τον ουρανό στο έδαφος.Οι πτήσεις μικρών αποστάσεων δεν είναι παρά ένα κατάλοιπο ενός παρελθόντος με υπερχρήση καυσίμων άνθρακα.
Μπορεί να φαίνεται σαν κάτι επιστημονικής φαντασίας, αλλά υπάρχουν πραγματικοί λόγοι να πιστεύουμε ότι ένα μέλλον κινητικότητας όπως αυτό θα μπορούσε να είναι δυνατό.Η κλιματική κρίση και ο στόχος για  για ουδετερότητα εκπομπών άνθρακα το 2050, που έθεσε η Ευρώπη, οδηγούν πολλούς να στοιχηματίζουν στους σιδηροδρόμους, για να μας φτάσουν στην επίτευξη του στόχου.

 


Βαθμολογήστε την Τάση


Παρόμοιες Τάσεις στο Πεδίο : Τουρισμός

Υπερτουρισμός από τους part-time tourists

 

Στην έκθεση ”The World in 2040” ο Futurologist Ray Hammond, της Allianz Partners, έχει προβλέψει πώς θα μοιάζει η ταξιδιωτική βιομηχανία στο μέλλον μετά από 20 χρόνια. Μέχρι το 2040, προβλέπει, τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι – το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού – θα είναι τουρίστες part-time. Οι προ …